Annie

annielistic.blogg.no

søtpotetstappe

  • Publisert: 08.08.2017, 17:43
  • Kategori: Mat
  • Jeg prøvde meg altså på søtpotetstappe i går, og det ble veldig godt! Når jeg lager mat så følger jeg sjeldent oppskrifter, jeg bare gjør det jeg synes føles rett og noen ganger treffer jeg blink.. Noen ganger. Denne gangen traff jeg midt i blinken, så dette må du prøve.

    Du trenger (2 porsjoner):

    3 store søtpoteter
    2 gulrøtter
    ca 2 dl melk 
    1-2 ss stekesmør
    flaksalt
    pepper
    2-3 hvitløksfedd eller hvitløkspulver



    Fremgangsmåte:

    Skrell og skyll søtpoteter og gulrøtter, før du kutter dem opp i mindre biter, da blir de raskere møre. Ha de i en kjele. Ha i nok vann så det dekker potetene, tilsett en klype salt og litt pepper. Kok i ca 20 minutter, til de er gode og møre.

    Hell nesten av alt vannet, men la det være igjen bittelitt i bunnen av kjelen. Tilsett melk (prøv deg frem til riktig konsistens for deg, start gjerne med 1dl om gangen) og smør, pepper, presset hvitløksfedd/hvitløkspulver etter smak og mix det sammen. Du kan bruke stavmikser, blender eller el-visp. Jeg bruker en 40 år gammel el-visp, så det meste funker når potetene er møre nok. Visp til du har en myk og porøs stappe.

    Det var det!

    Kan brukes som tilbehør til det meste! Vi hadde kjøttbullar i går, og det var utrolig NAM med denne stappen og masse erter og brokkoli til ♥

    I dag skal jeg prøve meg på kremet grønnsaksuppe igjen, det er over to år siden sist jeg laget det.. Krysser fingrene og håper det går bra!

  • Publisert: 08.08.2017, 17:43
  • Kategori: Mat
  • 0 kommentarer
  • må jeg droppe helgekosen?

  • Publisert: 29.07.2017, 12:00
  • Kategori: Mat


  • Man må passe på å ikke bli helt gal.. Jeg har tatt meg selv i å lese alt for mye på innholdsfortegnelser i det siste, dropper det meste fordi mattematikken blir for kompleks for hjernen min å regne ut. Husk at man må leve før man dør som jeg har sagt til meg selv så mange ganger, og mat er en stor og viktig del av livet - for meg i alle fall. Det viktigste er at man får i seg nok, am I right?

    Kos. Det ordet gir ofte assosiasjoner til god mat og alkohol. Helgesnæcks er potetgull og sjokolade, men det er vel ikke det eneste som er digg her i verden? Man må rett og slett bestemme seg for hva som betyr mest, en potetgullpose eller hvordan man føler seg etterpå. Hva har kroppen godt av, hva gir meg energi? Ikke dropp de gylne potetene om du ikke vil det, for du har godt av det som gjør deg happy. Det som gjør deg happy i lengden, og ikke bare for stunden. Jeg trodde salt snæcks var livet, men det var bare livet akkurat der og da for meg.

    Man skal være forsiktig med hva man sier når det kommer til mat og kosthold, så jeg må bare understreke igjen at jeg er langt i fra noe ekspert på dette området. Jeg prøver bare å finne et kosthold som passer for meg og mine mål, alle er forskjellige og alle har ulike behov.



    Uansett. Må jeg droppe helgekosen? Nei. Man kan alltids endre, mixe og trixe.

    Cottage Cheese med et lettere syltetøy, grønnsaker med dipp, hjemmelagede barer, fruktsalat med mørk sjokolade og kanskje til og med et glass vin eller tre på en lørdagskveld. Hjemmelaget saft-is for eksempel, alltid klar i fryseren i tilfelle suget skulle melde sin ankomst. Alt har en balanse og mulighetene er så mange. En god smoothie er aldri feil, og en god middag er jo snæcks i seg selv. Og du, hvis du noen gang er i Sverige så prøv kvargen på bildet! Den er RIDICULOUS og minner mye om propud i konsistens og smak, har begynt å bruke den i smoothies. Kanskje de har lignende i gode gamle Norge?

    Etter kun en uke uten potet, ris og pasta så merker jeg at jeg har mindre cravings og søtsug og mer energi. Det gjør meg absolutt ingenting å lage ovnsbakte poteter til mannen og grønnsaker til meg selv. Vi har to forskjellige kropper, og hver kropp trenger det den trenger. Min kropp legger på seg av for mye sukker, alkohol og potetgull mens hans kropp kan spise nesten hva den vil uten å legge på seg et eneste gram. Jeg har oppdaget gleden ved å lage mat igjen, det finnes en hel verden av fargerike og gode ting der ute. Mat jeg kan spise uten å bli trøtt, oppblåst og slapp, mat som ikke gjør meg så stappmett at jeg ikke orker å reise meg fra sofaen etterpå. Snæcks som gir meg energi og ikke tapper den. Bare se HER, som et eksempel på hvor mye godt man kan trøkke i trynet uten dårlig samvittighet.



    Tygg, nyt og svelg.

    Jeg har rett og slett bestemt meg, og denne gangen er jeg 100% sikker på at et stabilt og sunt kosthold er utrolig viktig for meg og min helse både psykisk og fysisk. Jeg gjør det for MEG og ingen andre. Det er ikke veltrente kropper på instagram eller fotballfrues slanke figur som påvirker meg, det er kun meg selv det står på. Alle burde tenke litt på det, kropp er kropp og din kropp er ditt ansvar og valg. Du er fin og unik akkurat sånn du er, hvordan du føler deg på innsiden har _egentlig_ ikke så mye med hvordan andre ser ut å gjøre. Men, om bildene i bladene eller på istagram får deg til å tenke stygge tanker om deg selv; UNSUBSCRIBE & UNFOLLOW. Blir du motivert og gira av det? Kjør på. Slutt å skyld på andre, det handler ikke om dem. Ikke hat på de som er naturig tynne, for det er akkurat som å kalle noen for feit. Mange kjemper en kamp vi ikke kjenner til.

    Bruk det som inspirasjon, ikke religion.

  • Publisert: 29.07.2017, 12:00
  • Kategori: Mat
  • 2 kommentarer
  • enkel torskemiddag

  • Publisert: 28.07.2017, 11:00
  • Kategori: Mat


  • I går ble det torsk til middag. Jeg skal ærlig inrømme at jeg ikke har spist torsk på _kjempe_ lenge, har litt dårlige minner av at jeg ikke var så stor fan av kokt torsk eller torsk generelt når jeg var liten kid. Sist gang jeg spiste torsk så var det faktisk skrei, og det laget jeg på et skrei-kurs for meny ansatte sammen med andre. Da smakte jeg på hele fisken med rogn, lever og alt. Stekt torsketunge med ertepuré er overraskende nok helt himmelsk! Det ble ikke skrei i går, for det finnes bare å få tak i noen måneder på nyåret om jeg ikke tar helt feil? Men "vanlig" norsk torsk fra frysedisken ble det, og den var absolutt snadder!



    Jeg synes torsk smaker ganske lite i seg, så jeg sparte ikke på kruttet eller krydderet. Pendslet på med sitronolje, sitrondråper og limesaft før jeg grovkuttet tre hvitløksfedd og hadde over fisken. Krydderet jeg brukte var flaksalt, sort pepper, chilli, urtesalt og provence som er helt amazing på fisk! Pakket det inn i folie og satt det inn i ovnen, 180°C i ca. 40 min (for frossen fisk).

    Så kokte jeg brokkoli, blomkål, erter og gulrot. Hakket paprika og ferske reddiker, hadde fisken på toppen så voilá! En liten dæsj med creme fraiche ble digg til ♥



    Sunt, enkelt og godt - håper det smaker! ♥♥♥

     

  • Publisert: 28.07.2017, 11:00
  • Kategori: Mat
  • 0 kommentarer
  • lurer du på hva du skal spise til middag?

  • Publisert: 27.07.2017, 15:00
  • Kategori: Mat


  • Nå trenger du ikke å lure lenger! Dette er en av mine favoritt-retter og jeg sverger til denne når jeg skal spise sunn og god middag. Det tar ikke lang tid å lage, og restene kan du spare til lunsjboksen. MUMS ♥

    Til to porsjoner trenger du:

    Dine favoritt grønnsaker
    3-4 hvidløksfedd
    1/2 gul løk
    2 champinjonger
    1 rød chilli
    200g karbonadedeig
    3-4 ss tomatpuré
    salt og pepper
    olje til steking
    litt fetaost





    Fremgangsmåte:

    Kutt opp dine favoritt-grønnsaker og ha det på dype tallerkner. Finhakk løk, hvitløk, champinjonger og chilli før du bruner det i en varm panne med litt olje. Ha så i karbonadedeigen, salt og pepper. Når karbonadedeigen er ferdig stekt tilsetter du tomatpuré og lar det surre i et par minutter. Ha blandingen over grønnsakene og topp med litt fetaost. Vips så har du verdens enkelste og godeste middag, kalorifattig er den også! Spis med en gang, så holder grønnsakene seg crispe og gode.



    Forslag til grønnsaker og endringer:

    Jeg bruker avocado, mais, tomat, crispisalat, hvitkål og paprika. Hvis du vil ha litt mer fyll i maten, eller gjøre den mer barnevennlig så kan du adde litt fullkornspasta som du først koker og så steker sammen med tomatpuré-blandingen. Det er også ekstremt godt med krutonger på toppen, nammis! Jeg droppet både krutonger og pasta med tanke på å gjøre det mest mulig karbo-fattig.



    Spis med verdens beste samvittighet og et iskaldt glass vann til, håper det smaker! ♥

     

  • Publisert: 27.07.2017, 15:00
  • Kategori: Mat
  • 1 kommentarer
  • let's talk breakfast

  • Publisert: 26.07.2017, 17:00
  • Kategori: Mat


  • Skulle egentlig ha denne kaffesmoothien som en liten oppkvikker i dag morres, elektrikeren kom på døra klokken åtte - og vi var rimelig trøtte i trynet begge to. Feriemodus sa du? Men det gikk så smått til helvette når smoothien smakte hoggorm, haha. Det visste jeg ikke før jeg hadde dandert og tatt hundre bilder, for den så jo veldig god ut eller hva? Æsj, synet kan bedra! Så jeg deler ikke den oppskriften nå for å si det sånn, skal prøve meg på en egenkomponert variant i morgen tenker jeg.

    Så da ble det cottage cheese til frokost eller keso som de sier her i Sverige, med en kvart banan, litt vannmelon og en dæsj jordbærsyltetøy. Leste foresten om vannmelon i går, det er en helt super frukt/grønnsak (det er faktisk begge deler) for de som vil passe vekta. Det er masse helsemessige fordeler med å snackse på vannmelon også, og det er jo svingodt spør du meg og spesielt nå om sommeren. Du kan lese mer HER. Så gjelder jo alltid "alt med måte" som jeg liker å leve etter.



    Siden jeg ikke fikk i meg frokostsmoothien som planlagt, så ble det smoothie til lunsj i steden, og denne gangen traff jeg midt i blinken. Jeg elsker syrlighet, vanilje og bær - så en kombo av det kan jo aldri bli feil?





    I denne smoothien hadde jeg:

    2 dl ferskpresset appelsinjuice
    en god neve med grønnkål
    1/2 ss med chiafrø
    2 ss vaniljekvarg (propud, syrnet melk med smak eller yoghurt funker også)
    fryst skogsbærblanding
    en dæsj med sitronsaft
    vannmelon til pynt

    Prøv deg frem til du får den konsistensen du er ute etter, jeg målte ikke opp bærene.



    Den var god du ♥ I fare for å gjenta meg selv: jeg elsker den nye blenderen vår, den er helt super! Senere i uken skal jeg lage forskjellige grønnsaksupper med hvitløk og chilli, det er så snadder og ikke minst veldig sunt! Jeg tror foresten ikke det holder å bare drikke en smoothie til lunsj. Det blir litt lite mat, men som et mellom-måltid passer det helt perfekt for meg - jeg er ingen kostholdsveileder, så jeg vet ikke. I SMOOTHIES!

    Nå har vi fått oppvaskmaskin i hus, jeg er i ekstase! Det finnes ikke verre kjedsomhet enn å ta oppvasken hver eneste dag, fysjameg så bortskjemt jeg er med akkurat det der. I mitt forsvar så får jeg faktisk utbrudd med atopisk eksem hvis jeg tar oppvasken ofte, og nei det hjelper ikke med oppvaskhansker. Har et par sår på henda nå som nekter å gro, så jeg får ta en runde med kortison igjen tror jeg. Sommeren er faktisk værst for meg nå i voksen alder, varmen gjør at det klør som rakkern på natta. Men jeg elsker sommeren uansett, og i dag har den endelig kommet til "Svally" med 26 varmegrader! WUHUU. Ut å nye ♥

     

  • Publisert: 26.07.2017, 17:00
  • Kategori: Mat
  • 1 kommentarer
  • tropisk smoothie

  • Publisert: 25.07.2017, 17:26
  • Kategori: Mat
  • Endelig kom passet i posten! I morgen skal jeg rett ned på skatteverket å bli medlem av Svergie, haha. For å feire litt så testet vi ut den nye blenderen vår, som vi foresten fikk til en særs hyggelig tilbudspris på Media Markd her i Sundsvall. Den gamle bestemte seg for å gå lekk i vinter, så da ble det smoothie ut over hele kjøkkenbenken i Oslo..

    Smoothien ble sykt smud, og veldig god! Perfekt mellom-måltid nå som jeg spiser mye sunnere og dropper det meste som ellers er forbanna godt. Neida, joda.. Det blir lite svensk godis og alkohol på meg fremover, har spist ALT for mye digg de siste seks månedene. I går spiste jeg mest grønnsaker hele dagen, og i dag har jeg fått i meg litt fiber og tunfisk. I kveld blir det tacosalat, gleder meg værst! Selv om det blir uten nachos og sånt annet digg, taco er livet uansett. ♥



    I denne smoothien hadde jeg:

    Fryst mango, papaya og ananas.
    1 ss vaniljekvarg
    1 banan
    1 neve grønnkål
    1 ss chiafrø/superfrø
    ca 2 dl ferskpresset appelsinjuice (ikke fra konsentrat)

    Det ble akkurat passe til to personer. PERFEKT måte å få lurt i mannen litt grønnsaker på! Jeg lovet at han ikke skulle smake grønnkålen, og det gjorde han ikke heller. Score! Denne skal jeg absolutt lage flere ganger. Skal prøve meg på en kaffe-smoothie også, nå som jeg dropper latten og moccaen (ja, jeg har litt abstinenser og hodepine om dagen, men det går snart over..) legger ut oppskrift om den blir digg!



    Som sagt så prøver jeg å legge om livsstilen, for å gå ned et par - fem kilo, og for å føle meg bedre. Jeg har bestemt meg for å droppe poteter, pasta og ris fremover og alt med mye kalorier i seg, det høres jo logisk ut at det skal funke. Jeg prøver å finne en sunn livsstil som jeg kan klare å leve med, så dette er jo egentlig ganske spennende. Noen som har erfaringer med et slikt kosthold, eller tips? Grønnsaker er fantastisk godt i seg, men jeg skulle gjerne hatt tips om hjemmelagde "dressinger" og sauser man kan spise litt av også, ting blir fort så tørt når man kutter ut alt smør og fett. Så skrik gjerne ut hvis du har noen oppskrifter eller lure knep. ♥

     

  • Publisert: 25.07.2017, 17:26
  • Kategori: Mat
  • 4 kommentarer
  • bakt laks med hvitkål, gulrot og pressad potatis

  • Publisert: 22.07.2017, 13:41
  • Kategori: Mat


  • Det var fredagsmiddagen sin det! Herregud så godt det ble ♥ Mannen i huset har fått smaken for fisk, og da blir ho mor glad skal du vite. Jeg elsker laks, makrell og sei! Har du foresten hørt om pressad potatis? Det hadde ikke jeg før jeg flyttet til Sverige, men nå har vi arvet en potatis-presse så livet kan begynne.



    Det er veldig enkelt og greit å lage. Man bare skreller og koker poteter som vanlig, før man stapper de i den greia her og klemmer. Helt genialt, og veldig veldig godt. MYE sunnere enn potetstappe, da du sløyfer både melka og smøret. Det kan godt henne at det er veldig vanlig å lage i Norge også? I såfall har jeg bare aldri fått det med meg. Ikke første gang det skjer.


    Frisk opp sidesalaten!

    Lokal hvitkål er fantastisk i sesong, og jeg synes det er så digg at jeg kan gå å småspise rå kål rett fra kjøleskapet. Meg og storesøsteren min har gjort det helt siden vi var små jenter på besøk hos mormor. Denne oppskriften minner litt om "pizzasalat" der du bytter ut sitron-oljen med balsamico, den er også kriminelt god - men, til fisk er det best med frisk sitron eller lime synes jeg. Bare add 1-2 ts. med sitron-olje, litt nykvernet pepper og urtesalt så er du i mål. Deilig!

    Den andre varianten kan ikke bli enklere, noe som er perfekt for late meg og for folk på farten. Bare riv gulrøtter og skvett over med sitronsaft, ferskpresset sitron er alltid best såklart, men det hadde jeg ikke i går. Ikke bare blir det friskt og godt, men restene holder seg bedre i kjøleskapet også! Prøv også sitron på vannmelon, det er helt sjukt.

    Laksen pakket jeg inn i folie med sitron-olje, limesaft, havsalt, pepper, chillikrydder, litt hvitløk og rosmarin - ta mer enn du tror du skal ta, jeg pleier alltid å ta for lite krydder - men denne gangen ble det perfekt. ♥ Kjørte det i ovnen på 200 grader i 45 minutter (over og undervarme), fra frossen tilstand.

    GOD HELG! og håper det smaker.


     

  • Publisert: 22.07.2017, 13:41
  • Kategori: Mat
  • 0 kommentarer
  • periodisk faste

  • Publisert: 25.06.2017, 12:04
  • Kategori: Mat








  • Nå sitter jeg stolt med beina på bordet og venter på å spise. Jeg sto opp i dag og tok på meg treningstøyet, jogget til lungene sa stopp og fortsatte med trappeløp i hagen. Jeg brukte hunden som vekt og trente knebøy og bulgarske utfall, han hadde absolutt ingen ting i mot å ligge i armene mine så det skal jeg absolutt gjøre igjen i morgen. Litt styrke på armene og spensthopp ble det også, det er ekstremt mye man kan trene utenfor treningstudioet altså - selv om jeg er størst fan av å trene der, blir liksom litt ekstra motivert da.

    Jeg prøver meg på periodisk faste nå, altså ingen mat etter kl 20 på kvelden og ingen mat før 12 på formiddagen. Skal prøve meg på 2:5 dietten etterhvert, men jeg tenkte det var greit å ikke gi kroppen et forferdelig sjokk med en gang så derfor funker 20-12 veldig bra som en start.  Jeg er så forbannet på meg sjøl som klarte å gå opp så mye etter jul, da jeg faktisk var under min idealvekt.. Ja ja, det er bare å bevege på seg å spise sunt så blir jeg nok mer fornøyd med meg selv etterhvert. Akkurat nå gjør det nemlig vondt å se seg selv i speilet, det er kanskje en u-ting å si i disse dager - men det er ærlig.

    Solen titter frem i dag, og temperaturen er hærlig! Det ser ut til å bli en skikkelig fin søndag. ♥ Nå er klokken tolv, da blir det endelig frokost!

  • Publisert: 25.06.2017, 12:04
  • Kategori: Mat
  • 3 kommentarer
  • homemade protein bars

  • Publisert: 12.01.2017, 11:00
  • Kategori: Mat


  • Homemade goodies ♥

    God morgen! Sovet godt? Det har jeg, takket være vitaminene fra sleepcare! Jeg har slumret og slumret som en idiot, og nå skal jeg snart få rumpa mi opp på treningssenteret. Det blir en vanskelig oppgave egentlig, fordi leggene mine er støle helt ut av en annen verden.. Lurt å kjøre på med 15 kg på legger, første dag tilbake etter nyttår eller? Nei. Ikke for meg.. Jeg skal klare det uansett, for rumpa mi trenger virkelig en litta boost nå etter all latskapen som har rådd de siste månedene.

    Uansett, jeg slang sammen noen energi/protein-bars her om dagen som faktisk ble utrolig gode! Jeg klarer ikke å gi dere eksakt oppskrift, da jeg bare kastet noen ingredienser oppi en bolle og putta det i ovnen. Jeg brukte: usalta cashewnøtter, crunshy musli, rosiner, fullkorns müsli fra eldorado med jordbær og mango, én 1/2ts kanel, tre eggeplommer og én eggehvite (kan sikkert sløyfes for vegan/vegetar), litt akasiehonning og 3 SS med hemp-protein (100% vegansk). Med andre ord, en skikkelig proteinbombe som passer perfekt som gainer-mellom-måltid, eller påfyll rett etter trening i mitt tilfelle. Det holder med én!

    Jeg trykket massen godt ned i en ildfast form, så den ble skikkelig kompakt. Puttet den så i ovnen på 125 grader i ca 15 min. La de kjøle seg ned på benken og putt så hele massen i fryseren. Jeg lot den stå over natten før jeg kuttet små rektangler med en skarp kniv. Så pakket jeg de inn i litt bakepapir med strikk rundt, og puttet de tilbake i fryseren. Disse er virkelig en suksess her hjemme, og mannen har tatt med seg et par stykker på jobb hver morgen. Neste gang skal jeg sløyfe eggene, og putte i litt kokos kanskje? Tror det kan rekke med honning for å holde dem sammen, når man lar det stå over natten i fryseren. Hemp-protein er supert, og det smaker godt! Finnes både på coop og meny som jeg har sett, og sikkert på helsekosten også.

    Har du en god oppskrift på protein/energi bars? Del gjerne eller legg igjen en link i kommentarfeltet! Vi blogges litt senere i dag ♥

     

  • Publisert: 12.01.2017, 11:00
  • Kategori: Mat
  • 3 kommentarer
  • hockey-brekkie

  • Publisert: 25.09.2016, 14:08
  • Kategori: Mat




  • Perfect brekkie on a hockey-sunday ♥

    Hei igjen! Jeg er fortsatt utmattet etter nattens "mareritt-anfall", men det hjalp med et par lapper til senfrokost altså! Alt jeg kunne tenke på i natt etter jeg hadde våknet var lapper. Jeg ønsket bare det skulle bli morgen fort, så jeg kunne gå ut på kjøkkenet og slenge sammen en røre. Haha, ikke verdens sunneste frokost, men helt innafor når det er helg og man kan kose seg litt ekstra. Alle burde unne seg noe godt fra tid til annen, jeg er livsnyter av natur og er totalt avhengig av utskeielser i ny og ne for å holde meg i gang. Alt med måte, haha - kan ikke få sagt det nok.

    Nå skal jeg prøve å få konsentrasjonen min over på noe annet enn søvnparalyser og den slags. Det er kamp dag i dag! Sverige møter Team Europa i ishockey (world cup) og vi er mer enn bare nervøse her hjemme. Jeg heier alltid på Sverige, men i dag er det faktisk en nordmann med det andre laget som jeg er stor fan av. Den eneste spilleren fra Norge som utmerker seg stort (etter min kresne svenske-hockey mening) nemlig zuccarello! Haha, nå forstår jeg at jeg babler om ting for spesielt interesserte, så jeg burde kanskje gi meg her? Men, jeg heier på svergie i dag og litt på Zucca (som foresten yucca-palmen min er oppkaldt etter "zucca-palme" ehe.. tog du an?) så vi får se hva som skjer. Spennende blir det i allefall! Vi trenger et vinn i dag, særlig siden favorittlaget våres i SHL tapte i går.. Haha, ja jeg vet.

    Jeg kommer i alle fall til å skli rett inn i hockey-Sverige når vi flytter dit. HAHA! ♥

     

  • Publisert: 25.09.2016, 14:08
  • Kategori: Mat
  • 2 kommentarer
  • hjemmelaget ostebrød

  • Publisert: 29.08.2016, 12:45
  • Kategori: Mat
  • Hei mandag! ♥

    Innleggene som skulle kommet i går, får komme i dag i steden. Jeg hadde problemer med nettet, og vi kosa oss litt ekstra her hjemme - siden mannen starter på dag èn, av seks års skolegang i dag(!) Altså, seks år!? Jeg er så stolt at jeg ikke vet hvor jeg skal gjøre av meg, og kan med hånden på hjertet si at jeg ALDRI hadde klart det.

    Vi prøver stadig å finne på nye ting å putte i matboksen, siden vi er ganske "kresne" på det begge to. Vi prøvde oss på et ostebrød i går, som faktisk ble kjempe godt - og sikkert ekstremt godt tilbehør til gryter og supper! Det ble litt tørt over natten, siden vi la det i kjøleskapet innpakket - så lag det helst samme dag som det skal brukes! (noen som har tips om hvordan man kan lagre det for at det ikke skal bli tørt, fryser?)

    Her kommer oppskriften!









    Smaker aller best rykende varm. Men, jeg tror man kan fryse ned brødene og varme dem opp igjen også. Enkel og grei oppskrift, som heller ikke er så dyr å lage da man ofte har ingrediensene stående i skapet. Uten egg og like god uten kjøtt, så kan brukes i et vegetarisk kosthold også! ♥

  • Publisert: 29.08.2016, 12:45
  • Kategori: Mat
  • 3 kommentarer
  • lerum vs nora

  • Publisert: 21.08.2016, 15:07
  • Kategori: Mat
  • I dag har vi tatt livet med ro her hjemme. Musikken er på og movemberkoppen er fylt opp med deilig mocca fra kaffemaskinen, livet er digg på søndager som denne. ♥



    Jeg smakte på et par sånne cottage cheese mellommåltider fra tine's 14-serie her om dagen, en med eple og pære og en med jordbær og granateple. De var SÅ GODE, så jeg bestemte meg for å hive meg på cottage-cheese kjøret igjen. Noe av det beste jeg har smakt er cottage cheese med eplegele! Denne gangen kjøpte jeg et syltetøy med eple og pære fra lerum og et med jordbær fra nora. Det er mye billigere å kjøpe store bokser med cottage cheese på butikken og blande det med sin egen topping, selv om 14 serien er fantastisk for livet på farten.
     



    Jeg ble så skuffet av dette syltetøyet fra Lerum, det smakte så fake at jeg måtte kaste hele bollen. Jeg skjønner at folk tror søtstoffer er bedre å få i seg enn sukker, men akkurat der har jeg en helt annen mening! Bedre med naturlig, uansett - spør du meg! Stevia er jo faktisk naturlig, mener jeg å ha lest (jeg er jo ikke noe ærnæringsrådgiver altså) - så det er kanskje ikke en ulv i fårklær, men dritt smaker det. Den der aspartamen som de putter i lettbrus osv, det dødningshodet kan du få gratis av meg - jeg synes faktisk det smaker helt forferdelig.

    Men, det var ikke poenget, poenget er at søtstoffer alltid smaker så ekstremt fake på mine smaksløker. Jeg har aldri forstått hvordan folk får i seg pepsi max, stevia, sukrinboller å sånt skvip. Så jeg måtte dra frem den gode gamle varianten fra nora, med vanlig mengde ekte sukker og ikke noe fake virvarr av smaker som kiler meg i brekkemuskelen. Neste gang skal jeg lese varedeklarasjonen veldig grundig før jeg prøver noe nytt i frokosten min.





    ALT MED MÅTE! ♥

     

  • Publisert: 21.08.2016, 15:07
  • Kategori: Mat
  • 4 kommentarer
  • friske marinader for sensommer-grillings

  • Publisert: 15.08.2016, 12:00
  • Kategori: Mat
  •  

    Ahh, det er få ting som slår grillings på varme sommerkvelder.

    Vi tviholder som sagt på sommeren, og planlegger å melke det vi kan av solstråler fra balkongene her hjemme. I går grillet vi et herremåltid og slukte det mens vi så på håndballkampen. Her kommer bilder og oppskrift på to marinader, hvis du er like ivrig på å tvinge sommeren til forlengelse som meg! Jeg kan foresten ikke tro at vi har kommet oss ut i august allerede, hvor stakk sommeren av liksom?

    HELGRILLET SVINESTYKKE I CHILLI OG EPLECIEDER




    DU TRENGER 
    Et helt stykke svinekjøtt*, gjerne indrefilet
    2 ss chilliblanding, eller en annen form for chilli krydder
    2 ss urtekrydder med timian og rosmarin / eller 1 ss av hver (bruk gjerne ferske urter hvis du har)
    1 ss grillmix eller en annen type krydder som du liker
    4 ss hvita hjertego planteolje
    2 ss eplecider eddik
    En klype havsalt
    Litt nykvernet sort pepper
     


     



     

    SLIK GJØR DU
    Bland alle ingrediensene i en skål, ha kjøttet* i en annen skål og pendsle over med marinaden. Vær nøye og dekk alle kriker og kroker, snu kjøttet og pendsle begge sider. Hell den overflødige marinaden over kjøttet. Dekk skålen med plastfolie og sett det i kjøleskapet. For det beste resultatet så lar du det langtidsmarinere over natten, men det går helt fint å klargjøre kjøttet et par timer før grilling også. Mulig at ekspertene sier imot, men for meg smaker det som et herremåltid uansett.

    Bruk et steketermometer og gjennomstek kjøttet på grillen, ca 72 grader. Vi har også på litt bbq-glase, havsalt og pepper underveis, da mesteparten av saltet brenner bort før kjøttet er klart uansett. La kjøttet hvile i to minutter før du kutter det i skiver, server med bakte potetbåter fra grillen med en lime, havsalt og chillimarinade.





    *Jeg oppfordrer til å handle kjøtt fra lokale gårder som driver ekte gårdsdrift, og gir dyra et liv som er verdt å leve. Kjøtt er en luksus, og hvis vi skal unne oss den luksusen så synes jeg vi skal tenke på hvilke sjebner og liv som ligger bak det deilige måltidet. Jeg skal ikke skravle mye om dette i fremtidige innlegg, men det er viktig for meg å spesifisere dette.

    BAKTE GRILLBÅTER I FORM MED LIME OG CHILLIMARINADE



    DU TRENGER
    2 limebåter
    1 ss nykvernet sort pepper
    1/2 ss havsalt
    1 ss grillmix eller annet kjøttkrydder
    1 ss urtekrydderblanding med timian
    1 ss chillimix
    1 aluminimunsform
    3 ss vita hjertego planteolje
    nypoteter
    chillisaus etter smak



    SLIK GJØR DU
    Skyll og kutt nypotetene i passe store båter, du trenger ikke å skrelle nypoteter så la skallet være på (mindre biter betyr kortere steketid). Da får du i deg et par ekstra vitaminer fra måltidet også, det finnes jo ikke noe bedre enn det? Denne oppskriften er beregnet til to porsjoner, men trenger du marinade til mer poteter så er det bare å dobble oppskriften for eksempel. Bland alle ingrediensene i en mort, og skvis saften ut av limen mens du blander det med resten. Jeg liker en dæsj med chillisaus i marinaden, og du kan gjerne ta mer eller mindre  ettersom hvor sterkt du liker det (ps. denne type saus er ganske hot)! Ta ut limesrestene av morten før du pendsler over potetene. De skal ikke "bade" i olje, men pass på å få pendslet alle kanter, og at det er "klissete" i bunnen av formen. Jeg var foresten tom for vita hjertego olje når jeg tok disse bildene, men jeg sverger til den ellers.
     



    Grill på jevn varme under folie i ca 15 minutter, før du snur litt på potetene og griller en stund til på høyere varme uten folie. Legg over folien igjen når oljen fra bunnen har dampet vekk, og skru ned varmen på grillen igjen. Legg så på folie en gang til og grill i 10-20 minutter på svak varme. Det kommer nok veldig an på grillen når det gjelder steketiden, vi har en fattig gassgrill fra rusta med en brenner, så har du noe som er hakket bedere - så kort ned tiden betraktelig og følg med. Det er viktig å ha is i magen så potetene blir gjennomvarme før du avslutter prosessen.

    Smaker super godt med en god saus og litt frisk salat på siden. ♥








    Jeg er absolutt ingen kokk. Men, jeg gikk restaurant og matfag i et år før jeg droppet ut av videregående. Et par triks har jeg tatt med meg på veien! Å leke seg på kjøkkenet mens man prøver nye ting er noe jeg liker å gjøre - når jeg har tid til det! Marinader er noe alle kan få til, og det er kun fantasien som setter grenser når det kommer til krydringen. Jeg ELSKER urter og syrlighet når jeg kokkelerer med poterer, og urter er faktisk noe jeg også digger på kjøttet. Sort pepper og havsalt er jeg også en sucker for!

    Lenge leve sommeren og grillmat! ♥♥♥

     

     

  • Publisert: 15.08.2016, 12:00
  • Kategori: Mat
  • 4 kommentarer
  • verdens enkleste og godeste smuldrepai med ekte sjølplukka blåbær

  • Publisert: 06.08.2016, 11:00
  • Kategori: Mat


  • I LOVE BLUEBERRIES ♥

     

    Jeg må passe på å ikke ta på meg æren for disse flotte og gode kakene altså, her er det nemlig mannen i huset som baker! Jeg tar bare bilder og spiser de opp jeg, haha! Livet. Heldigvis elsker han blåbær like mye som meg, og nå har vi (han) produsert tre kaker fra én termos med sjølplukka blåbær (som vi sier der jeg kommer fra). Og du, det er suuuuuper viktig at du bruker EKTE blåbær fra skogen eller frysedisken. Aldri bruk sånne ekle wannabe-blåbær som de selger ferskt i fruktavdelinga, blåbær skal være blå inni.. IKKE HVITE!? Skogsblåbær har de faktisk på meny akkurat nå og de har alltid fryste, men i skogen er det gratis!
     

    DU TRENGER

    100g sukker
    75g smør
    50g havregryn
    100g hvetemel
    300g blåbær (funker like bra med fryste bær) 
    ca 40 g sukker
    (til sukring av blåbær)

    SLIK GJØR DU

    Sett ovnen på 200 grader.
    Mål opp hvetemel, havregryn og sukker og ha det i en bolle. Mål opp smøret og del det i biter, og bland det sammen med det tørre. Bruk fingrene og kna godt sammen så det får en "smuldrete" konsistens. Hell blåbær i paiform på ca 24 cm i diameter, eller en ildfast form (det er viktig at du ikke bruker en form som er for liten, da kan toppingen "synke". Ha sukker over blåbærene, ta så mye du synes etter din smak - noen liker det søtere og noen liker det litt mer syrlig. Fordel smuldredeigen jevnt over blåbærene. Stek midt i ovnen, i ca 30 minutten til toppen får en gylden farge. Smaker kjempegodt varm som kald. Jeg tar den gjerne helt rykende fersk med litt vaniljeis eller saus ved siden av. NAM!

     





     

  • Publisert: 06.08.2016, 11:00
  • Kategori: Mat
  • 5 kommentarer
  • svensk sockerkaka med blåbär

  • Publisert: 25.07.2016, 19:22
  • Kategori: Mat








  • A FRUITY CAKE FOR THOSE SUMMERDAYS


    Du trenger:

    2 dl sukker
    2 1/2 dl mel
    2 gårdsegg
    1 dl melk
    2 ts bakepulver
    2 ts vaniljesukker
    60 g meierismør + en klatt til smøring av form
    litt griljemel
    1 neve frosne blåbær

    Slik gjør du:

    Sett ovnen på 200 grader.
    Smelt smør sammen med melk i en kaserolle, og la det svalne. Bland sukker og egg i en bolle og visp til det blir hvit og porøst. Bland mel, vaniljesukker og bakepulver i en annen bolle, rør om. Smør formen med en klatt smør og litt griljemel så det dekker hele formen. Bland innholdet i de to bollene sammen, tilsett så smøret og melken. Visp godt sammen! Ha røren i den smurte formen og stø over blåbærene. Stek midt i ovnen i ca. 15-20 minutter (sjekk med en pinne underveis). Ikke åpne ovnen dersom du ikke må, da kan kaken sykne.

    La kaken avkjøles, før du snur den ut av formen.
    Det smaker ekstra godt med litt hjemmelaget vaniljesaus, kesam eller is til. ♥





     

  • Publisert: 25.07.2016, 19:22
  • Kategori: Mat
  • 5 kommentarer
  • mojito with a twist

  • Publisert: 24.07.2016, 11:32
  • Kategori: Mat


  • Denne drinken er en sikker vinner i sommervarmen, og min personlige favoritt! Er du på tjukka, under 20 år eller har jobb klokka 7 i morgen, ikke fortvil! Sløyf sukkerlaken og kjør på med litt mer sitronbrus så er drinken god som gull fordetom. Smaker ekstra godt med en reagga-låt på annlegget og ferie, men det blir så bra som man gjør det til, hæ? ♥

    Dette innlegget er forhåndsskrevet på lørdagskvelden så jeg kan sove lenge med min kjære i på søndag, det er alt for lenge siden. Nå skal vi lage en tortellini-middag, faktisk så må jeg løpe (jeg tror han får stress-anfall på kjøkkenet..)
     

    Håper du får en fin og rolig søndag!

  • Publisert: 24.07.2016, 11:32
  • Kategori: Mat
  • 2 kommentarer
  • spiser meg sunnere

  • Publisert: 17.06.2016, 11:29
  • Kategori: Mat
  • Helt ærlig, treningen har fått lide dette året! Jeg har vært flink i perioder, men man kan faktisk skylde litt på skole og jobb i denne sammenhengen (?) Jeg har rett og slett vært drit sliten! haha, så nå starter jeg på nytt. Og nå har jeg fått en pakke i posten som skal hjelpe meg med sunnere frokoster, lunsjer og mellommåltid - fra naturbit.



    Det har blitt mye subway, bakerier og diverse kiosker dette året - og det er både DYRT og usunnt for det meste. Disse grøtene, nøttene, granolaene og barene passer perfekt ned i veska og er enkele å raske med seg i farta. Jeg har bare smakt på den ene baren så langt, jeg ble mett av halve (nøtter og kokos)! God smak, naturlig konsistens og ikke noe tilsatt tull. Nå skal jeg prøve denne pakken, så får vi se om det er noe som er verdt å fortsette med!

    Produktene er helt naturlige, og de passer også til en vegetarisk diett!











    Dette lover godt for meg, jeg er RÆVA til å lage matpakker - jeg liker ikke vanlig brød, og pålegget går ikke ned når det har ligget i en svett matboks hele dagen. Noen som har prøvd dette, eller har gode tips til andre ting man lett kan få i seg på farten?

  • Publisert: 17.06.2016, 11:29
  • Kategori: Mat
  • 0 kommentarer
  • kolonial.no: levering og tilbredning.

  • Publisert: 31.05.2016, 10:22
  • Kategori: Mat
  • Vi er SÅ FORNØYDE!

    Hvorfor gjør ikke alle dette? Hvorfor har ikke vi gjort det før?
    Vi bestillte levering mellom 16:00 - 20:00, vi fikk maten 16:30! Ferdig pakket og ferdig betalt.









    Kjøleskapet var fullt, plutselig. Det var utrolig deilig, tusen takk til konolinal.no for bra service og bra levering. Alle varene var i god stand, og grønnsakene var friske og ferske. Det eneste som dro litt ned, var at potetene hadde en del mørke flekker. Det går jo bra å kutte det bort, så det var ikke verdens undergang heller.

    Chilli con carne ble det i alle fall, god og sterk med hvitløksbaguetter til! Neste gang skal jeg putte opp i mer forskjellige ingredienser, det er tross alt frie tøyler når man lager slike retter. Men digg ble det, så absolutt! Idag skal vi ha hjemmelaget pepperonipizza, nam!

    OPPSKRIFT PÅ CHILLI CON CARNE.


     

    Sola steker her i dag, har jeg fått med meg!? Har fått snaps om både 30 grader og strålende sol, i samtlige deler av Norge. Jeg er hjemme fra skolen i dag, men tror jeg skal prøve meg på en tur ut på balkongen etterhvert.

    Ha en strålende solskinnsdag! ♥

  • Publisert: 31.05.2016, 10:22
  • Kategori: Mat
  • 3 kommentarer
  • kolonial.no

  • Publisert: 30.05.2016, 12:26
  • Kategori: Mat
  • God mandag, håper den ikke er blå?

    Jeg holder meg hjemme fra skolen i dag, kroppen var alt annet enn klar for en ny uke - og jeg sov til rundt elleve-tiden. Jeg er SÅ glad for at jeg slipper å gå i butikken i dag, det er nemlig noe av det verste og mest stressende i verden - i alle fall her i Oslo.

    Jeg vet ikke helt hva som skjer med folk, men når de går inn på en matbutikk så er det akkurat som om vi beveger oss tilbake til steinalderen. 'Survival of the fittest' og de største og sterkeste presser seg frem, de gamle sniker og går i veien alt for sakte. Barna ligger på gulvet å hyler i fortvilelse over sjokoladen de ikke fikk, mens mamma er opptatt av alt som skjer på smartphonen sin, klart man må sjekke tinder når man går i butikken. Hvem gjør ikke det liksom..

    Men, nå slipper vi å dra til helvette på jord lenger. Vi slipper å stresse frem en usunn avgjørelse for middagsbordet, og vi slipper å raske med oss overprisede varer som vi egentlig ikke trenger. Nå er det en ny era for oss her i badebakken - kolonial.no!

    Så langt elsker jeg kolonial.no
    Man kan la seg inspirere av oppskrifter mens du handler i ro og mak, hjemme i sofaen! Alt du trenger på nett, ja ALT som finnes i dagligvarehandelen og litt til. Du kan velge å hente varene selv, eller få de levert på døra. Våre tre poser med mat til fire dager kommer på døra i ettermiddag for kun 49 kr! Vi kjøpte middager til fire dager + + for under 800kr!!! Det er ganske billig synes nå jeg. Hvis man kan klare og holde seg under 2000kr på mat i uka, så kan det fort bli litt ekstra sparepenger.

    Dette må jo være perfekt for alle? Alenemødre med to jobber, den sosiale studenten som lever på budsjett, ungkaren, den travle familien, de gamle som er dårlig til beins, og sånne som oss; unge par i før-etableringsfasen!? Helt perfekt, og jeg gleder meg til varene dukker opp på døren, ferdig betalt og ferdig pakket! I kveld blir det Chilli Con Carne med hvitløksbaguetter til middag. Nam!



     

    Har du prøvd ut kolonial.no eller lignende tjenester?

     

  • Publisert: 30.05.2016, 12:26
  • Kategori: Mat
  • 0 kommentarer
  • @tonjeronning oppskrift: Pannekaketårn med bær og nutella.

  • Publisert: 23.03.2016, 20:01
  • Kategori: Mat
  • Ahh, jeg får så ekstremt lyst på pannekaker når jeg skriver dette. Denne røra blir nok slengt sammen til meg selv som påskekos i morgen! YUMMY!



    DU TRENGER:

    300G mel
    1ts bakepulver
    1/2 ts natron
    1/2 ts salt
    1/2 ts vaniljesukker
    ønsket søtning (sukker/stevia/sukrin etc.)
    2,5 dl melk
    4 egg
    smør til steking

    FREMGANGSMÅTE:

    Vel, pannekakerøre.. Du putter alle ingrediensene i en stor bolle, blander det sammen og steker små pannekaker på middels varme i litt smør. Enklere blir det aldri! Dander med bær eller frukt etter ditt ønske! Min farvoritt er nutella, banan og jordbær.. Og litt blåbær, sånn ekte blåbær og ikke de wannabe-blåbærene de sleger i dagligvarebutikkene.

     

  • Publisert: 23.03.2016, 20:01
  • Kategori: Mat
  • 1 kommentarer
  • @tonjeronning oppskrift: Is med kirsebær og hakkede pistasjnøtter.

  • Publisert: 18.03.2016, 10:42
  • Kategori: Mat
  • Dette ble litt forsinket, men bedre sent enn aldri? Så vi kjører på med en skikkelig god fredagskos-oppskrift! Og denne kan du nyte i vårsola - det finnes vel ikke noe bedre enn det?

    Oppskrift:

    Bland sammen 1/2 pose fryste kirsebær, 1/2 beger vaniljekesam, 2ss lønnesirup/honning. Juster med melk eller fløte til passe konsistens. hell over i isformer og frys ned i minst fire timer - helst over natten. Smelt hvit sjokolade hell over isen. Dryss til slutt over med hakkede pistasjnøtter.

    Ønsker dere en riktig fin start på helgen! ♥

     

  • Publisert: 18.03.2016, 10:42
  • Kategori: Mat
  • 1 kommentarer
  • Oppskrift-onsdag med @tonjeronning : Søte frokostmuffins med havre, quinoa og mørk sjokolade.

  • Publisert: 24.02.2016, 17:55
  • Kategori: Mat
  •  

    Åh dette har jeg gledet meg til.

     

    Bare bildet får det til å renne elver i munnen min, denne skal jeg prøve i løpet av ferien!

    Oppskrift/fremgangsmåte:

    Bland sammen 2 kopper havregryn, 1 kopp kokt quinoa og en klype salt. Varm opp 1/2 kopp lønnesirup/honning, 4 ss peanøttsmør og 4 ss kokosolje i mikrobølgeovn. Rør inn 1 most banan og 1 ss vaniljeekstrakt. Rør blandingen inn i havregrynen og quinoaen. Sett kjølig et kvarter, og rør inn 100 g hakket 70% sjokolade. Fordel røren i en muffinspanne og klem den opp langs kantene. Stek på 190 grader i 20 minutter.

    // @tonjeronning : "Smaker best varm sammen med melk og bær. Prøv den til frokost i helga!"



    Se flere fantastiske oppskrifter fra Tonje HER.

     

  • Publisert: 24.02.2016, 17:55
  • Kategori: Mat
  • 3 kommentarer
  • Oppskrift-onsdag med @tonjeronning

  • Publisert: 17.02.2016, 17:04
  • Kategori: Mat
  •  

    Jeg har dratt i gang mitt første sammarbeid her på bloggen, og jeg synes det er kjempe stas!



    Hver onsdag fremmover kommer jeg til å poste oppskrifter! Og for det meste så kommer disse til å være Tonje Rønning sine. Hun er en fantastisk søt jente jeg er så heldig å kjenne, og hun er verdensmester når hun svinger seg på kjøkkenet. Deilige og inspirerende bilder, med tradisjonelle, friske, sunne, smakfulle og forskjellige oppskrifter. Gled deg - det gjør jeg <3 Følg Tonje på instagram HER i mellomtiden.

    Jeg kommer ikke over hvor BRA bildene hennes er, det er like mye vann i havet som det er i munnen min akkurat nå.

    Jeg har ikke klart å bestemme meg for hvilken oppskrift jeg skal starte med enda, men nå har jeg en jobb å gjøre før neste onsdag. Her hjemme blir det foresten hjemmelaga kjøttboller i god stil, med en rolig pose-saus, poteter og et par ihjælkokte gulrøtter - bon apetitè!

  • Publisert: 17.02.2016, 17:04
  • Kategori: Mat
  • 1 kommentarer
  • A Bloggers breakfast.

  • Publisert: 28.01.2016, 09:19
  • Kategori: Mat
  •  

    //Mager vanilje kesam, jordbær og banan.

    Yep, jeg har blitt en av dem som tar bilde av maten sin når den ser god ut! Neste gang skal jeg ha litt müsli sammen med bærene, for det ble litt i søteste laget for meg så tidlig på mårran. Men, det ser veldig veldig godt ut da. Noen som vet om et sted de selger ferske blåbær? Nei, ikke de fra butikken som er hvite inni, det er IKKE blåbær!! 

    Jeg føler at jeg henger kjempe langt etter på skolen om dagen, jeg eier ikke motivasjon eller inspirasjon. Men, nå får jeg bare knipe tenna sammen, sette meg ned og ta et realt skipper-tak. Det er jeg i alle fall verdensmester på!

    God lillelørdag! ♥ ...ehm, nei. Det er torsdag idag ja. God torsdag, da!

  • Publisert: 28.01.2016, 09:19
  • Kategori: Mat
  • 5 kommentarer
  • Ørret-rull med spinat og hvitløk.

  • Publisert: 30.12.2015, 10:41
  • Kategori: Mat
  • Jeg lagde som sagt noe kjempe enkelt, friskt og godt til middag her om dagen.

    Denne retten passer like bra til middag, som til snacks, tapas eller forrett. Og det er egentlig bare fantasien som setter stopper for hva man kan putte inn i disse rullene. 


    Du trenger: Philadelphia med hvitløk og urter, røkt ørret i skiver, et par never med spinat, en klatt smør, en spisesje olivenolje, lefser eller lomper, salt og pepper.


    Slik gjør du: Smelt smøret sammen med olivenolje i en middels varm stekepanne. Ha i tre never med spinat med salt og pepper, damp til det faller sammen. 


    Smør philadelphia utover hele lefsen, ha på spinat og ørret.



    Kutt i biter - vips, så har du en lett og digg middag!
    Som sagt er det bare fantasien som setter grenser til hva man kan ha inni disse lefsene. Jeg har blandt annet brukt både kyllingpålegg og servelat før, og det er kjempe digg. Hvis man bruker stekt kylling, så anbefaler jeg deg å prøve med rød pesto og philadelphia med chilli - SUPER NAM! Disse rullene er kjempe smarte å ha med i matboksen, og man kan også smelle de sammen dagen før og sette de i kjøleskapet over natten.

    Håper det smaker! ♥

     

     

  • Publisert: 30.12.2015, 10:41
  • Kategori: Mat
  • 0 kommentarer
  • hits